Bunjevci
Nek se znade da Bunjevac živi

Srpska prezimena u danasnjih "Hrvata"

Cigurno ima Bunjevaca koji bi volili o svom imenu i prizimenu čut koju rič.

Za ovu temu se ne triba registrovat zbog anonimnosti.

Srpska prezimena u danasnjih "Hrvata"

Postby Rascia » 30 Aug 2008, 23:06

Posto imam telefonski imenik(2005.g.) Beograda, imam mogucnost da vidim mnoga prezimena. Tu je, uglavnom Srba, iz raznih krajeva ex-yu. Bilo bi uzasno zanimljivo da se porede prezimena iz ostalih imenika u drugim krajevima ex-yu. Da svako pita za koje ga prezime zanima,jer kad nas je vise tu vise i znamo...

Navescu prezimena sada poznatijih ljudi iz Hr i sire,i uporediti sa stanovnciima Beograda (bez prigradskih opstina).

SANADER: 2Aleksandra,Biljana,2Branslave,Branko,Danica,Dusica,Djuro,Gordana,Ilija,Jovo,Luka,Marija,Milan,Milica,Milka,Milos,Mirko,Nadezda,Nedeljko,Nina,PetarmRadmila,2Slobodana,Stanislav,Vera

MILANOVIC: oko njih 1200

MESIC: nema ih (ima manastir Mesic kod Vrsca, pa neka se javi mozda neko iz tog kraja,mozda ih tu ima ili iz Slavonije odakle su Mesici,rodjaci Stipe)

DJAPIC: Ankica, Boris, Bozidar, 2xBranka, Branko, Cvetko, Danica, 5xDusan, Franja, Ivan, Ivan, Krsta, Ljeposava, Ljubomir, 2xMarija, 5xMarko, Milan, Mile, Milorad, Mira,Mirjana, 4XMirko,, Nenad, Nikola, 2xPetar, Radmila, Radovan, Rajka, Ratko, Sladjana,, Slavica, Slobodanka, 4xStanko, Tatomir, Veljko, Vesna, Vladimir, Zlata, Zoran.

BANDIC: Biljana, Borislav, Bosko2x, Branko, Divna, Dusan3x, Ivana, Jovan, Ljubica2x, Milos, Miroslava, Novka2x, Predrag, Svetlana, Zvonimir, Zeljko2x.

TADIC: nesto ispod 600

DRASKOVIC: nesto manje od 300

SESELJ: Danilo, Gojko, Jadranko, Jovan, Milorad, Mirjana 2x, Sinisa, Vojislav (nije onaj na kojeg mislite)

SEKS: Dobrivoje

SUSAK: oko 100

GLAVAS: Antun, Dejan, Desanka, Dusan, Dusanka, Ivan, Ljuban, Milan, MIlica, Mirko, Miroslav, Nebojsa, Radmila, Sladjana, Stevo 2x, Uros.

GOTOVAC: Koviljka, Milica, Milivij, Miroslav

GOTOVINA: Djordje, Novica

FRISCIC: Goran, Ljubica

TERZIC: oko 400

......................

NOVKOVIC: oko 200

DEDIC: oko 130

VUCKOVIC: Aleksandar x2, Andra, Borislav, Branislav, Dejan, Milorad, Milutin, Radosav, Sasa, Slobodan, Stevan, Svetozar, Zoran, Zarko, Zivko, Zivorad, Zivota.

KALEMBER: Branko, Dragan x2, Dragica, Dusan, Luka, Milan, Mileva, Mirjana, Nebojsa, Olga, Predrag, Spasoje, Srdja, Vojislav, Zona.

KARAN: malo vise od 100

DRAGOJEVIC: oko 150

ROZGA: Goran, Natalija

................

TESLA: Branko, Dragan 2x, Dusan, Djuro, Jelena, Kosovka, Ljubica, Ljubomir, Marija, Milan, Milena, Milka, Milorad, Nada, Nikola x3, Petar, Radmila, Rastko, Sava, Sofija, Stana, Tomislav, Verica, Vesna, Zivko x2.

BOSKOVIC: oko 1000

............

SKORO: Dragoljub, Dusan 2x, Lazar, Ljiljana, Milan 2x, Milorad, Nadezda, Nevena, Petar 2x, Srdjan, Tatjana, Tinka, Vaso, Vera, Verka, Zivka

(Skorica ima nesto manje od 200)

PERKOVIC: nesto manje od 100

PEJAKOVIC: preko 30
User avatar
Rascia
 
Posts: 303
Joined: 07 Apr 2008, 13:47
Location: Beograd

Re: Srpska prezimena u danasnjih "Hrvata"

Postby Rascia » 31 Aug 2008, 13:25

SA TEME O "HRVATSKIM"PREZIMENIMA:EVO KOLIKO SU "HRVATSKA"

Gabric, Stipic, Basic, Ivankovic, Rudic, Sabic


BASIC: 200 porodica u Beogradu koji su u tel.imeniku (neka od imena: Aleksandar,Cedomira2,Darinka,Desnaka,Dusana puno,, Djordje, Jovan, Jovo, Lazara, Milana..., Milivoje, Milorada par, Milos, Nadezde3, Rada, Rade2, Radmila, Ratrko, Rajko, Slobodana5, Sredoje, Svetlana3. Ima ih doduse i nekoliko sa imenima koji danas uglavnom se misle da su hrvatska ili muslimanska kao: Zvonko, Tomislava3, Hasan, Hajrudin, Ahmet, Blazo. Sve u svemu ogromna vecina,oko 95% pravoslavni,dakle nesumnjivo srpsko prezime!

GABRIC: Ana,Andrija, Anja, Darko, Davor, Dejan, Desanke2, Dragan, Dujo, Ivanka, Marjan, Marko, Nikola, Petar, Sasa2, Slavko. Dakl samo Dujo je ime koje je netipicno za ovaj kraj,vise je dalmatinsko,sto ne znaci da se ne radi o nekad srbima katolicma koji su se tako nazivali. Licno znam Marjana ciji su roditelji Srbi i srbijanci. Ivan je takodjer cesto ime medju Srbima iako je neuporedivo cesce Jovan. Pa cak da su ovi ovde vecinom danas Hrvati(sto se moze proveriti ako ih pozovemo,mada nema smisla)opet bi se radilo o pokatolicenim i pohrvatcenim Srbima jer taj proces je vejekovni bez prestanka za obrnut slucaj ne znamo.

STIPIC: samo Bg,bez prigradskih opstina: Branko, Dragoljub, Djuro, Gustav, Ilija2, Jasmina, Kata, Mile2, Milijana, Milja, Milorad, Nikola, Sasa, Sofija,Vera, Vinko, Zivko

IVANKOVIC: 200 porodica,samo Bg.

RUDIC: 93 porodice (sve srpska imena), bz prigradskih opstina,samo Bg

............
STARCEVICA samo u Mladenovcu ima: Dragan, Milan, Milija,, Milisav, Miroslav, Nikola i Predrag
Obranovac:Dragica, Mileta, Radomir, Rados, Snezana,Stanisa, Vojislav
Lazarevac: Borisav, Branko, Cedomir, Dragan2,Dragisa, Milenko, Milosav, Milovan, Vladan, Vladimir, Zdravko, Zoran.
Grocka:46sve srpska imena
Barajevo: Milorad, Milovan, Velimir
Beograd: 334 porodica sa ovim prezimenom

Dakle ANTE STARCEVIC, Bunjevac,otac "hr"domovine i veliki srbomorzac,je i sam Srbin.

ETO KOLIKO SU TO "HRVATSKA" PREZIMENA!
User avatar
Rascia
 
Posts: 303
Joined: 07 Apr 2008, 13:47
Location: Beograd

Re: Srpska prezimena u danasnjih "Hrvata"

Postby šokac » 31 Aug 2008, 19:18

Baš ti je zaključak na nivou! Po tome,ako ima više prizimena Kovač u Madžarskoj nego u Rvackoj,Šlovačkoj il Češkoj,to sigurno znači da Kovači mogu bit samo Madžari i niko drugi.Moš si mislit!
šokac
 
Posts: 243
Joined: 07 Jan 2006, 20:28

Re: Srpska prezimena u danasnjih "Hrvata"

Postby Rascia » 31 Aug 2008, 22:40

KOVAC: ima ih u Beogradu preko 200 porodica. Tu doduse ima raznih imena, pored najvise srpskih i madjarskih, a znam i da ima Slovaka sa ovim prezimenom. KOVACEVICa ima daleko vise,puno stranica u imeniku. Posto je to,mislim slovenska rijec,smatram da su Madjari koji nose ovo prezime madjarizirani sloveni jer takvih je ogroman procenat danasnjih Madjara,uglavnom okruzenih slovenima koji su im bili podcinjeni u a-u monarhiji(tako su npr svi srpski Bunjevci u Madjarskoj asimilovani u Madjare,pa ne cudi ako ima i Madjara sa srpskim prezimenima.) Za Slovake ne znam da li i koliko imaju ovo prezime u Slovackoj.Ako nema onda to znaci da su od Srba postali Kovaci drugih narodnosti,bar na ovim podrucjima gde su Srbi dominantniji.

Ovaj diskutant mi zamjera sto zakljucujem logicki da ako ima vise nekoga sa nekim prezimenom da je zato te narodnosti a ne neke druge. Licno znam iz Hrvatske STANKOVICE,koji su velike ustase, iz Hercegovine su se doselili.Dakle to prezime je patronim od oca STANKA, a takvo ime nikada nebi dali svojoj djeci,jer je srpsko! iako to ime nose u prezimenu.kada uporedimo da ima istih prezimena kod jednih i drugih to uglavnom znaci da su svi to bili Srbi jer se zna za vjekovni proces prisilne asimilacije svega i svacega u vjestacko hrvatstvo(kada kazem svega i svacega mislim pored Srba na Njemce i ostale koji samo zato sto su katolici postase hrvati). Za obrnut proces da su Hrvati postajali Srbi prisilno istorija ne zna,ali zna da su Hrvati dolaskom Turaka napustili uglavnom svoje podrucje,od Cetine do Istre,i raselili se sto na zapad,sto neki na sjevernodalmattinske otoke,gdje su danas cakavci(citaj:ostaci Hrvata u mjesavini sa Srbima).

A bilo je slucajeva da se pod Marijom Terzijom i prezimena mjenjaju,tako sto se 1-2ili3 slove izmjene,izostave...
Znam za porodice koji su isto hercegovci,SKOKO velike ustase,a u Srbiji sam upoznao i Srbe sa istim prezimenom,pa se iznenadio! Dakle i oni su bili iz istog plemena pa se pokatolicavanjem povampirili u ustase.

Dalje,prezime SUMANOVAC,pored Vinkovaca jedno selo su skoro svi sa tim prezimenom,sada Hrvati,donedavno sokci koji govore"rackim" a kod Zabljaka ima istoimeno selo SUMANOVAC,gdje su svi skoro sa tim prezimenom i 97% su Srbi! Da podjsetim,migracije su bile Srba prema zapadu i sjeveru,bjezeci od Turaka.

Tako se dolazi do cinjenica da je 75%danasnjih Hrvata nastalo od Srba a ostatak: kajkavci od Slovenaca,i jos manji procenat od Njemaca(uglavnom hr "velikani"kao Strosmajer...)i drugih vojnika-okupatora,pa i od Jevreje,jer Frank,zacetnih ustastva je bio pokatoliceni Jevrej i veliki srbomrzac,kasnije i on postaje Hrvat!? Najmanje je danas medju tom vjstackom nacijom,iskorjenjenog,nestalog hrvatskog naroda,koji je zaista postojao u srednjem vjeku i imao svoj dio istiorije na djelu ex-yu prostora.do turaka.

Iznenadjujem se i dalje,kada upoznajem u Srbiji ljude sa prezimenima mojih bivsih komisja,prijatelja...ali Hrvata.Uostalom dokaze vece i ne trebam,od strica djeca su sada Hrvati iako je stric cisti Srbin a zena mu naknadno posokcena.i tako mnogi,jer ne mogu da trpe nasilje i nepravde ako bi sacuvali ono sto jesu.
User avatar
Rascia
 
Posts: 303
Joined: 07 Apr 2008, 13:47
Location: Beograd

Re: Srpska prezimena u danasnjih "Hrvata"

Postby Rascia » 01 Sep 2008, 00:12

LUKACEVIC - 22 (3Aleksandra,Djordje,Djurdjica,Gavrilo, Stefan, Stojan...)

JAKOVETIC - nema ih,ali ima dosta srodnih prezimena

JURIC - 100 u Beogradu

SAULIC- nema,zanima gdje ih ima?

BALEN.- Balene poznajemo još od ranog 17. stoljeća kao Balenoviće..TO JE ONO O CEMU GOVORIM DA su se katolizacijom neki mjenjali prezimena jer je vlast to trazila.kao i Srbi iz Prizrena sto su sada ne Bunjevci vec Goranci,koji imaju albanska imena i prezimena a ne znaju albanski jezik.
u Beogradu sa prezimenom BALEN su:Gordana,Kata,LJubica, Svetislav i Vladimir, a sa przimenom BALENOVIC: Andjelija, Marija i Vlastimir.


BUTORAC: 3 Borislava, Danica, Gordana, Jozo, Lepostava, Predrag, Vera. Dakle ovo "hrvatsko" bunjevacko prezime je srpsko.

CVITKOVIC- Dragan, Gordana, Jovan, Jovo, 3 Milana, Mladen, Nikola, Slaven, 3 Slobodana, Slobodanka, Smilja i 2 Vesne. Ako su Jovan i Jovo Hrvati onda u redu!

KRMPOTIC- Boris, Branko, Dejan, Dusanka, Djuro, Maja, Marija, Mihajlo, Nada, Rajna, Srdjan, Stjepan, S(ch)tefan, Tomislav, Zlatko. dakle ima ih iz krajeva gdje je intenzivnija bila katolizacija.ipak,sta to ima sa hrvatima?

BLAZEVIC - nesto ispod 100 porodica (ko ce sada reci da su Hrvati u tako silnom broju naseljavali Beograd??)

BUDISALICIili BUDISELIC.- veoma poznato hrvatsko bunjevačko pleme koje 1605. nalazimo u Liču. Prenapučenost ih tjera u Liku (Lovinac). Ovi se uskoro se šire po Lokvama, Sungeru i Mrkoplju, na koncu polaze tragom Balena i Pavelića u Sibinj kod Slavonskog Broda gdje ih nazivamo BUDISAVLJEVIC.

Sta cemo sa Srbima ovog prezimena? U Beogradu ih je pod prezimenom BUDISAVLJEVIC 35 porodica sa sve srpskim imenima,a poznato je da je i Jovanka Broz iz tih lickih krajeva djevojacki Budisavljevic. BUDISALICA i BUDISELICA nema,jer je to izvrtanje originalnog prezimena,i svakako ga ima medju srpskim izrodima.

KRPAN: Filip, Marko, 2 Milana, Nikola, Olivera, Radmila.

MATIJEVIC (ima industrija mesa,jedan srbin iz hr je osnovao u novom sadu,a i "hr"gavrilovic je drzao srbin,jer nema gavrila hrvata niti je bilo) ima ih 300 porodica u Beogradu.

MILETIC (prezime poznatog srbina politcara,spomenik u novom sadu,svetozar miletic) preko 800 porodica u Beogradu

PAVELIC - kao Pavelići i pod prezimenom Pavel -opet promjena! Pavlecie sam vec navodio,da ih ima po Beogradu koji su jos sacuvali svoje izvorno srpstvo.

PAVLICEVIC - 2 Aleksandra, Arandjel, Bogosava 2, Bojan, Branislav, 2 Dejana, Dragica, Gradimir, Jelena, Ljubinka, Mara, 2 Milana, Mileva, Mirjana, Mirko, Olga, Radmila, Ratko, Slobodanka, Stojadin, Svetlana, Verica, Vladimir, Vojislav, Zarko, Zika.

PETROVIC- OKO 7500 PORODICA!!!u Beogradu,bez prigradskih naselja. Petar Petrovic Njegos...Posto je ovo ime cesto Petar,svakako da nisu svi petrovici iz jednoga potekli,jer mnogi su po ocu dobili prezim Petrovic.Otuda toliki broj ljudi sa ovim prezimenom.

PILIPOVIC.- Pilipovići ili ponekad FILIPOVIC
PILIPOVIC-215 u Bg
FILIPOVIC- NESTO MANJE OD 1800 PORODICA!

PRPIC- 19 porodica ( 2 Aleksandra, 5 Milana, 2 Zeljka, 1 Franja i 1 Zvonko...)

RADOSEVIC- 200 porodica

RUKAVINA- 41 porodica

STARCEVIC -sad sam se sjetio da sam u stvari ovo prezime navodio a ne PAVELIC. Evo sada PAVELIC: 2 Andrije, Branislav, Darko, Gaspar, Ljiljana, Verica, Zvonimir. Dakle iz katolickih krajeva uglavnom su dosli. Katolicki Raci(Srbi),tako su ih nazivali Austrijanci i Ugari u zvanicnim dokementima.

SOJAT- Branimir, Franjo, Goran, Josipa, Vjekoslav, Zora.

TOMICIC- Danica, Marica, Milorad, Mladen, Ostoja, ali zato TOMIC,ih ima oko 2000.

TOMLJANOVIC- 2 Aleksandra, Ana, Branko, Mirjana, Miroslava, 2 Sase, Tomislav(cesto ime u Srba po cijeloj Srbiji,razlog:nakon sto je kralj svom sinu dao to ime,bilo je popularno), Vesna, Zlata.
TOMLJENOVIC- Borka, Dragan, Hristina, Mara, Milan, Petar, Slobodanka, Stjepan, Toma, verka, Zoran,Zvonko, Zelike2,Zeljke3

VRKLJAN- Predrag

VUKELIC- OKO 200 PORODICA. Dovoljno je obratiti paznju da su dobili ime po VUKU,srpskom imenu,pa je jasno otkud danas neki "hrvati" i Bunjevci nemaju ljudi sa imenom Vuk,ali se zato prezivaju VUKELIC i slicno...korjeni su korjeni,a izokretanje istine je uvjek sasjecanje korjena.zato danas nema danas Hrvata koji se zovu Vuk! ali njihovi preci su imali srpska imena i bili su Srbi.
User avatar
Rascia
 
Posts: 303
Joined: 07 Apr 2008, 13:47
Location: Beograd

Re: Srpska prezimena u danasnjih "Hrvata"

Postby Rascia » 01 Sep 2008, 15:22

SAULIC- nema,zanima gdje ih ima?

ali ima S(h)AULICA 13 porodica,sve Srbi.
User avatar
Rascia
 
Posts: 303
Joined: 07 Apr 2008, 13:47
Location: Beograd

Re: Srpska prezimena u danasnjih "Hrvata"

Postby Bunjevac sa Bune » 29 Nov 2008, 17:50

Rascia wrote:SA TEME O "HRVATSKIM"PREZIMENIMA:EVO KOLIKO SU "HRVATSKA"

Gabric, Stipic, Basic, Ivankovic, Rudic, Sabic


...

Dakle ANTE STARCEVIC, Bunjevac,otac "hr"domovine i veliki srbomorzac,je i sam Srbin.

ETO KOLIKO SU TO "HRVATSKA" PREZIMENA!


Dakle Srbi su sva prezimana patentirali (patentovali) samo za Srbe :mrgreen: .

Kako piše Malcolm većina Srba u Bosni i Hrvatskoj je postala od Hrvata.

Malcolm: Kratka povjest Bosne.
Bunjevac sa Bune
 
Posts: 11
Joined: 29 Nov 2008, 16:04

Re: Srpska prezimena u danasnjih "Hrvata"

Postby Rascia » 30 Nov 2008, 20:03

Hrvati u Hrvatskoj pod katolickom austro-ugarskom postali Srbi!hahaha!
Hrvati u Bosni pod Turcima postali Srbi!
sta bi tek postali da su u Srbiji bili,pa super srbi!
ali gle ima tih sumnjivih hrvata i po srbiji,i po boki,bosni,hercegovini,slavoniji,baranji,vojvodini,cak u rumuniji,italiji,bunjevackih "hravta"itd
User avatar
Rascia
 
Posts: 303
Joined: 07 Apr 2008, 13:47
Location: Beograd

Re: Srpska prezimena u danasnjih "Hrvata"

Postby georgije » 16 Sep 2011, 01:15

Kad neko spomenu BiH, evo kako su nastali danas najfanatičniji hrvati - Hrvati iz Herceg Bosne:

http://forum.krstarica.com/archive/inde ... 53557.html
georgije
 
Posts: 2
Joined: 14 Sep 2011, 18:13


Return to Imena i prizimena

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron